South Downs Barn

Smaller Projects
South Downs Barn
South Downs Barn
Barn Door
Exterior Stairway
Exterior Photo - Long
Interior Stairway
Interior Photo
Interior Hallway

At the beginning of 2008 GHK was asked to provide a scheme for the alteration and refurbishment of a series of barns recently purchased on a lease from the National Trust by clients who had bought the property for use as a holiday home. The stunning site overlooks National Trust Land along the South Devon coast near Brixton with views of unspoilt countryside and the sea beyond.

The brief was to remove previous holiday letting accommodation and incorporate this space into the main residence, forming a large master bedroom with en-suit facilities. Other areas of the plan were rationalised including forming a mezzanine area as a child’s bedroom served by a ‘left and right foot’ stair and providing a sensitive arrowslit window in the south end of the kitchen/dining room barn space to take advantage of the views over the sea.

An entrance porch and boot room was formed in natural materials but in a modern idiom. Fine sawn oak boards laid vertically, similar arrowslit windows, a zinc roof, and two stable doors allow light into the interior. Impervious paint and cement finishes were removed internally to allow the building to breath naturally. A sophisticated heating system was added using an air source heat pump and under floor heating laid under random width oak floor boarding.

Category Image: 
South Downs Barn
Managed IT Support and Web Design by Abbey Support